Ekonomi

Türk Kimya Endüstrisi Sınır Karbon Düzenleme Mekanizmasına Odaklanmalı

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) İcra Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya, vernik gibi kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerine sahip Türk kimya sektörünün Avrupa Yeşil Sanayisi olduğunu söyledi. , sentetik elyaf ve soda, üretim yelpazesinde yüklü. 1 Ekim 2023 prestijiyle geçiş sürecini başlatacak olan Sınır Karbon Düzenleme Mekanizmasına (SKDM) yeşil dönüşüm ile anlaşma ve uyum çerçevesinde odaklanması gerektiğini söyledi.

“SKDM’nin ihracatçılarımıza yıllık maliyeti 1,8 milyar Euro’nun üzerinde”

Avrupa Birliği’nin (AB) geçiş döneminde tedarikçilerine herhangi bir mali yükümlülük getirmeyeceğini ve sadece SKDM’ye tabi işlerde yerleşik emisyonların raporlanacağını belirten Çağan, mekanizmanın yıllık maliyetinin tamamı karşılanacak. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türk ihracatçısı üzerinden 1,8 milyar Euro olacak. aşılacağının öngörüldüğünü belirtti.

Yeşil Düzen’de kimya bölümünün öne çıkanları

Çağan, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda, kimya departmanına özel olarak yeşil ve dijital dönüşüme dayalı sürdürülebilir kimyasal üretimi, tüketici işlerinde zararlı kimyasal maddelerin yasaklanması, risk değerlendirmesi yapılırken kimyasalların kokteyl etkisinin hesaplanması, risk değerlendirmesinin üretim süreci daha şeffaf, erfloroalkil ve polifloroalkil elementlerinin kademeli olarak çıkarılması. , geri dönüştürülmüş plastiği teşvik etmek, tüketici ürünlerinde mikroplastiklerin kullanımını kısıtlamak ve biyo-bazlı, biyolojik olarak parçalanabilir plastikleri düzenlemek için ambalaj konusunda yeni kurallar koyuyor. Pazarda büyük emeklerle elde ettiği kazanımları koruyabilmesi için konut görevlerini eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

“Yeşil dönüşümde finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak projelere ihtiyaç var”

Finansmana erişimin Yeşil Dönüşüm açısından en önemli konu olduğunu belirten Başkan Çağan, ihracatçıların bu süreçte yeşil finansman olanaklarından azami ölçüde yararlanabilmesi için finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak projelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. .

“Temmuz ayı bölge ihracatımız 319.1 milyon dolar”

AKMİB’in Temmuz ayı ihracat performansını değerlendiren Çağan, söz konusu dönemde 319,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Bölgenin ürün grupları ve ülkelere göre ihracatına değinen Başkan Çağan, “Temmuz ayında en yüksek ihracat maliyeti mineral yakıtlar ve madeni yağlar, plastik ve mamulleri ile inorganik kimyevi maddelerde Birliğimiz tarafından elde edildi. Mineral yakıtlar ve madeni yağlar 212,2 milyon dolar” dedi. 42.3 milyon dolar ürün ve ürünler, 25.1 milyon dolar inorganik kimyasallar ihraç ettik. Bu üç set eser, ihracatımızın yüzde 88.1’ini oluşturdu. “İspanya’ya 46.2 milyon dolar, Hollanda’ya 40.8 milyon dolar ve 36 dolar ihracat yaptık. ABD’ye milyon. Bu dönemde Nijerya, İspanya ve Romanya ihracatta dikkat çekici artışlar sağladığımız pazarlar oldu.” – ADANA

geliboluajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu